torstai 28. huhtikuuta 2011

Sinivuokot säihkyvät tammimetsässä

Pyöräilin maanantaina Ekuddenin tammi-metsälehmuslehtoon. Se on pieni, hieno suojelualue Porvoon eteläpuolella Pellingintien ja Kaupunginselän välissä. Sinivuokot hehkuivat aurinkoisissa kohdissa, naakat pujahtelivat pesäkoloihinsa vanhoissa lehmuksissa ja tammissa.

Aurinkoisimman kallion laella, suojaisessa kolossa kukkivat pystykiurunkannukset.






lauantai 23. huhtikuuta 2011

Jättilaukka selvisi talvesta

Viime keväänä Virosta ostamani kaksi jättilaukkaa näyttävät talvehtineen hyvin kasvilavassa ilman sen kummempia toimenpiteitä. Lunta ainakin oli riittävä kerros niiden suojana. Nyt jännitän, kasvavatko ne yhtä upeiksi kuin ostohetkellä olivat - ja milloin ne Suomenlahden tällä puolen kukkivat.


Kukkavarret olivat Virossa ainakin 70 cm korkeita. Laji on alunperin kotoisin Keski-Aasiasta, missä se kasvaa luonnonvaraisena loivilla rintellä aina 1 200 metrin korkeudella.


Keväään kalpeat kaunottaret, pienet vaaleansiniset krookukset olivat alkaneet kukkia työviikkoni aikana.

Toisessa penkissä loistivat perinteiset siniset krookukset. Kun niiden kukat vielä illansuussa olivat auki, kimalaiset pörräsivät niissä hullaantuneina.


Lumi saa tehdä vihdoin tilaa vihreydelle!

perjantai 22. huhtikuuta 2011

Lootus – puhdas ja jalo

Toissa-aamun kullankeltaisessa auringossa joella lipunut laulujoutsen toi mieleeni valkeat lootuksenkukat. Puhtaus, jalous, täydellisyys, kauneus, eleganssi. Nämä sanat yhdistetään klassisessa aasialaisessa kirjallisuudessa lootuksenkukkaan.


Minulle lootus-sana tuo mieleen pyöreän muodon, kuin lootuksensiemenhillolla täytetyn höyrytetyn pullan. Lootus onkin monipuolinen kasvi, sen kaikkia osia käytetään ruuanlaitossa, juuria myös lääkkeenä. Lootus maistuu mukavalle myös sanana,

Lootus on pyhä kukka niin buddhalaisille kuin hinduillekin. Buddhalaisuudessa se edustaa ruumiin, puheen ja mielen puhtautta.

Aasiassa kasvavan intianlootuksen (Nelumbo nucifera) värimaailma ulottuu puhtaan valkoisesta pinkkiin ja lilaan.  Herkästä ulkonäöstään huolimatta se on kestävä kasvi, jonka siemenet selviävät itämiskykyisinä vuosikausia. Wikipedian mukaan jopa 1 300 vuotta vanhat siemenet ovat itäneet Kiinassa.

Lootuksenkukilla on hämmästyttävä taito: ne pystyvät tutkijoiden mukaan säätelemään lämpötilaansa houkutellakseen lämpimässä liikkuvia hyönteisiä.




Lootuksen koristeellisia siemenkotia käytetään kukka-asetelmissa ja isot lehdet ovat hyviä kääreitä.

Jutun lootukset on kuvattu kesällä 2007 Nanningissa ja Dalissa Kiinassa.

maanantai 18. huhtikuuta 2011

Türin tulppaanit

Oman pihan tulppaanit vielä pyristelevät maan pinnalle lumen alta. On siis hyvä aika haaveilla viime toukokuisten tulppaanikuvien kera.

Türin kukkamarkkinoilla Keski-Virossa ja maalaistalojen pihoilla ilakoivat kaikki mahdolliset värit, usein suloisessa sekamelskassa. Tulppaaniryhmät koristivat myös hyötypuutarhojen vapaita koloja.

Türin kukkamarkkinat

Türin kukkamarkkinat

Kallaste

Kallaste

Tarton kasvitieteellinen puutarha

lauantai 16. huhtikuuta 2011

Joki karisti jäät niskastaan

Kevät toisensa jälkeen hämmästelen, miten eleettömästi joki vapauttaa vetensä jääkannen alta. Kaupungin silloilta katselemme, missä vaiheessa jäiden lähtö on. Jos siltojen välissä vesi velloo vapaana, melko todennäköisesti virta raivaa tiensä joenmutkaan, ja seuraavana päivänä suistossa on sulaa.

Näin kävi tänäkin vuonna. Perjantaina 15. huhtikuuta suma oli meidän kohdalla. Nyt lauantaina isokoskelot polskivat tyytyväisinä vapaassa vedessä ja nokikanat yrittivät uida vastavirtaan. Ne ovat myös nokkelia vapaamatkustajia: monen jäälautan päällä kökötti kana.



perjantai 15. huhtikuuta 2011

Kiven kupeesta löytyy yllätys

Eilen lähdin aamukävelylle auringonnousun aikaan. Vaikka pientareella ei kasva vielä mitään, tien sivuja tulee vilkuiltua. Saaremme on ollut muinaisen Anculys-järven rantaa ja sen upeita rantakiviä on tienkin varrella.

Yhden ison järkäleen kupeeseen oli sitten edellisen lenkin majoittunut outo joukko. Niitä oli pakko palata kuvaamaan tänään.




Ketähän saamme kiittää tästä installaatiosta?

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Kevättä mä metsästän

Pihan muodot alkavat palautua, kun kinos kinokselta, kumpare kumpareelta raivokas puutarhuri käy lumen kimppuun. Tämä kuva on eiliseltä, tänään pöydän pinta oli jo kuiva ja taustalla oleva seinäke hohti tummaksi tervattuna nietosten keskellä.


Oli siis aika käydä seuraavan kohteen kimppuun. Kottikärryt joutuivat aikaisin ja voimalla tulleen lumen uhreiksi marraskuussa. Hyvä aikomus oli vielä kipata muutama kärryllinen puutarhajätettä kompostiin. Aikomukseksi se jäi ja kasvijätteet jäätyivät kärryyn. Optimistina voi ajatella, että ne tummina auttavat kärryä sulamaan vähän vauhdikkaammin.


Eilen kaadettu saarni muuttui tänään polttopuiksi. Harmi ettei nettiin saa mukaan tuoksuja. Tuoreiden pöllien ja klapien tuoksussa on jotain tuttua ja turvallista. Ehkä tuoksumuisti palaa lapsuuden talviin, jolloin metsätöitä tehtiin hevosella ja pääsin joskus mukaan maaliskuun aurinkoisina päivinä. - Tai niin ainakin muistan.

lauantai 9. huhtikuuta 2011

Pajunkissoja, ole hyvä!

Tulin päivällä kaupasta kotiin ja löysin pihan täynnä pajunkissoja. Metsänhoitaja oli aloittanut operaatio Lisää valoa pihaan ja kaatanut liiterin nurkalla kasvaneen raidan (Salix caprea).

Vaikka pääsiäinen onkin jo lähellä, liika on liikaa. Oksasakset esiin ja kauneimpia leikkaamaan. Edes pääsiäisen lähestyessä ei sellaista määrää pajunkissoja kukaan voi käyttää.

Pakkasin vanhan pärekorin täyteen niitä ja vein tien varteen ohikulkijoiden iloksi. Illansuussa pari koiranulkoiluttajaa niitä tyytyväisinä jo valikoi.


Huomenna tarjolla on - toivottavasti - männynoksia. Ja myöhemmin keväällä kirsika ja vaahteran oksia.

perjantai 8. huhtikuuta 2011

Viehkeä vesiaihe

Vesiaihe kruunaa kauniin pihan. Muutama vuosi sitten työmatkalla Laosissa kameran eteen sattui tämä viehkeä toteutus. Se henkii Kaakkois-Aasian lempeyttä ja trooppisen ilmaston rehevyyttä.


Kauniita olivat myös hotellin pation ruukkuistutukset. Toisto lisää tehoa tässäkin.


Vesiaihe voi olla näinkin yksinkertainen.


Kaakkois-Aasian kuvia katsellessa tulee melkein itku. Meillä vehreyttä joutuu odottelemaan niin pitkään. Tällaisena lumitalvena ei edes sammaleinen metsä ole päässyt lohduttamaan, kun hanget peittävät kaiken alleen. 

tiistai 5. huhtikuuta 2011

Saako olla raikasta vettä?

Thaimaalaiseen perinteeseen kuuluu kodin ulkopuolelle asetettu vesiruukku. Se toivottaa vieraat tervetulleeksi ja tarjoaa ohikulkijalle raikasta vettä. Aiemmin vesiruukku kuului itsestään selvästi jokaisen talon portille. Nyt niitä näkee harvemmin.

Tämä kaunis ruukku on Bangkokin länsipuolelta Thonburista pohjoisthaimaalaisen ravintolan pihalta. Perinteiseen ruukkuun kuuluu kookospähkinän kuoresta tehty vesikauha kuten tässä.



Thaikulttuurissa on monta sananlaskua, joissa vesiruukku esiintyy. Puutarhurin mieleen on tämä: ”Jos annat samean veden asettua, se muuttuu kirkkaaksi. Jos annat kiihtyneen mielesi asettua, kulkusi selkiintyy.”

Minun puutarhassani nököttää kannon nokassa useimpina kesinä burmalainen vesiruukku. Häpeällistä kyllä, sen vedestä vastaa sade - eikä kauhaakaan ole. Ehkä ensi kesänä ruukku löytää uuden paikan ja palaa arvoiseensa tehtävään.

Kuvia vesiruukuista:



sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Kevät, tule jo!

Lämpimiä ilmoja joudutaan odottamaan vielä viikkoja, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Paksu lumimatto pitää lämpötilan viileänä.

Kevätkukat puskevat varmasti versojaan lumen alla. Jotain katseltavaa oli pakko saada, joten eilen ei auttanut muu kuin lähteä puutarhakauppaan. Puoleen hintaan myydyt pikarililjat ja helmihyansintit olivat sopiva lohdutus.

perjantai 1. huhtikuuta 2011

Lumovat tulppaanit

Huumaava narsissien tuoksu, nenä tai kameran linssi sipulikukissa kiinni kumartelevia ihmisiä. Aprillipäivän harmaa sade unohtuu ulos Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan ikkunoiden taakse.

Kukista on vaikea valita suosikkia. Kaikki voisi kuvitella kasvamaan omalla pihalla. Sitä ajattelemaan houkuttelee vihreä sammal, jota on käytetty näyttelyn asetelmissa.

Miksen viime syksynä(kään) istuttanut sipulikukkia ruukkuihin? Juuri tuollaisia ruukkuja lojuu nyt lumipatjojen alla. Ensi syksynä...

Villi niityn historiallisten tulppaanien ja narsissien ennakkotilauksia voi alkaa tehdä taas 15. huhtikuuta alkaen, opin heidän nettisivuiltaan. Villi niitystä voi tykätä myös Facebookissa.

Silver standard vuodelta 1760
Butter and eggs vuodelta 1777

Duc van TOC Prirose vuodelta 1921

Duc van TOC Red and yellow vuodelta 1595


Generaal de Wet