keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Sammalenvihreää, laventelinharmaata

Syksy on hyvä aika kiinnittää huomiota väreihin. Silmä huomaa helpommin kauniit sävyt, kun niiden ei tarvitse kilpailla kymmenien muiden kanssa.

Ihailin tänään sammalenvihreää liiterin katolla, nurmikolla - vai pitäisikö sanoa sammaleikolla - ja punamullatun seinän edustalle unohtuneen puukalikan päällä.

Tänä vuonna sammalet kukoistavat. 

Laventeli sai kauniin taustan ruostuneesta rautakaminasta,
joka odottaa uutta elämää kasvihuoneen lämmittäjänä.
Toisin kuin puutarhablogeille usein käy, Puutarhailmiöitä piristyy marraskuussa. Jäin tänään vuoden vuorotteluvapaalle ja ehdin nuuskia pihaa valoisan aikaan.

lauantai 3. marraskuuta 2012

Tuikki kestää pakkastakin

Vuosi sitten istutin pari nukkatuikkia (Amsonia ciliata). Kosteassa viihtyvinä ne ovat kukoistaneet tänä kesänä, joskin kukinta jäi aika lyhyeksi. Tuoteselosteessa lupailtiin tuikin kukkivan koko kesän. 

Vaatimattoman kukinnan korvasivat heleän vihreät, kaunismuotoiset lehdet. Vasta nyt syksyllä tajusin, miksi tuikki viehättää niin paljon: sen kasvutapa muistuttaa hieman matalaa bambua. 

Tuikki viihtyy kosteassa maassa. 
Amerikkalainen Rick Dark pitää tuikkien ansiona niiden kauniita ja koko kasvukauden kestäviä lehtiä. Artikkelissa on paljon tietoa eri tuikkilajikkeista.