keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Siperiankurjenmiekkojen aika

Jaoin toissa syksynä pöheiköksi kasvaneet siperiankurjenmiekat. Viime kesänä ne eivät viitsineet kukkia, mutta nyt on toisin. Siperiankurjenmiekat ovat olleet tällä pihalla ties kuinka kauan, luultavasti paljon pidempään kuin meidän 17 kesäämme.



Keski- ja itäisessä Euroopassa luonnonvaraisena kasvava siperiankurjenmiekka on helppohoitoinen ja erittäin talvenkestävä.



Meidän pihassamme kasvaa kolmea eri sinisen sävyistä siperiankurjenmiekkaa. Vaalein on kuin kalvakkaan talvipäivän sinertävä lumi, keskimmäinen hennon vaaleansininen ja runsaimmin kukkiva se tavallisin sininen.




Muutama kurjenmiekka noussee niittymäiseksi muuttuneeseen kukkapenkkiin. Tällä hetkellä sitä kuitenkin hallitsevat villisti levittäytyvät puna-ailakit ja vuorikaunokit.







keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Kesä kiirehtii

Kesä kulkee kuin hyppelehtien hetkestä toiseen, kiire on kova. Varjoisissa paikoissa näkyy vielä kukkivia valkovuokkoja, mutta alapihan aurinkoisimmassa paikassa juhannusruusut jo työntävät valkeita kukkiaan.

Puutarhan uhkea kuningatar on tämä syvänpunainen tulppaani, jonka nimestä ei ole tietoakaan. Säästän yleensä sipulikukkien pakkaukset, merkitsen niihin istutusajan ja kasvupaikan. Nämä lienevät taimimyymälän alennuskorista suoraan pussiin poimittuja - siinä vaiheessa puutarhuri luottaa muistiinsa, vaikka kokemus sanoo täysin toista.



Kestosuosikkini 'Spring Green' kukkii talon toisessa päässä. Se on hyvä kaveri kotkansiipien ja kukkivan karhunlaukan kanssa.



Juhannusruusut eivät aikoihin ole kukkineet nimensä mukaiseen aikaan, mutta kesäkuun ensimmäinen on kyllä ennätys ainakin meidän pihallamme.



Alapihalla kukkivat yön kuningattaret. 'Queen of Night' on ehdoton suosikkini, joka jatkaa tulppaanikautta. Tänä vuonna sille tekevät seuraa vuorikaunokit ja puna-ailakit.



Idänunikotkin jo valmistautuvat pullauttamaan nuppunsa auki.



Kotkansiipien ja töyhtöangervojen katveessa kukkivat lemmikit ja vaahteran alla alaskankleitoniat.