sunnuntai 13. heinäkuuta 2008

Ihmeellinen iltavalo

Kullankeltainen viisto ilta-auringon valo hohtaa taas pihallemme – ei kultaa koko pihaa, vaan valittuja kohtia. Töyhtöangervojen aika on ohi eivätkä niiden nyt jo ruskehtavaksi muuttuneet kukinnot enää hehku. Tänään kultainen valo lankesi tuoksuherneisiin ja joukostaan myöhästyneenä kukkivaan idänunikkoon.

















Tuoksuherne Pink Cupid



















Idänunikko: mistä lie tämä oranssi muunnos ilmestynyt kun taimi on siirretty punaisten joukosta?

maanantai 7. heinäkuuta 2008

Kärhökuume nousee

Talomme seinustalla oli muutama isokukkainen kärhö, kun muutimme tänne kymmenen vuotta sitten. Ne tuntuivat hankalilta hoitaa, kasvoivat ehkä väärässä paikassa - eivät siis minun heiniäni.

Talvet tappoivat niistä pari ja yhden siirsin uuteen paikkaan kaksi kesää sitten. Kärhöinnostus ei siitä yltynyt. Viime kesänä ostin kyllä yhden suurimman ruukun komistukseksi. Se oli tarkoitus siirtää syksyllä maahan hyvissä ajoin ennen talvea. Talvea ei kuitenkaan tullut ja kärhöparka unohtui ruukkuun paleltumaan.

Nyt kuume kipuaa ennätyskorkeauksiin ja kärhötieto karttuu mainiosta englantilaisesta klematistietokannasta. Porvoon kärhöpuisto uuden puukaupungin rannassa sitä kasvattaa. Parin viikon päästä isokukkaiset kärhöt ovat parhaimmillaan, mutta jo nyt henkeä salpaa.

Pienikukkainen tiukukärhö Fascination on yksi suosikeistani.

















Syvääkin syvemmän violetit kukat tekevät isokukkaisesta Negritiankasta kuitenkin ehdottoman ykkössuosikin. Sitä kun saisi jostain... Väri on todellisuudessa kuvaa paljon syvempi, miltei mustaan tai tolkuttoman tummanvihreään vivahtava.


















Eikä tämäkään yhdistelmä pihaa rumentaisi.

Katkennut oksanpala krassin lehdellä?

Sunnuntaiaamuna tutkin köynnöskrassin nuppuja. Yhteen lehteen näytti takertuneen tuulisen sään jäljiltä oksanpätkä. Olin jo tarttumassa siihen, kun hoksasin katsoa tarkemmin: oksanpätkällä oli jalat.

Se olikin perhonen - tai itse asiassa kaksi perhosta parittelemassa. Mutta mikä? Hyönteiskirjaa selaamalla päädyimme härkäpääkehrääjään (phalera bucephala).

"Aikuinen muistuttaa lepoasennossa katkennutta oksanpätkää", kertoo hyönteiskirja.