lauantai 23. lokakuuta 2010

Latva-artisokkia ja muita unelmia

Olin viime viikolla työmatkalla Etelä-Afrikassa. Siellä todellisuudet vaihtelivat muutaman tunnin - tai välillä minuutin välein.

Puutarhurina kiinnostavaa oli nähdä yksi Etelä-Afrikan hienoimmista viinitiloista Stellenboschissa noin 70 kilometrin päässä Kapkaupungista.

Siirtymä sinne oli häkellyttävä: aamulla tapasimme suomalaisen järjestön tukemia mikroyrittäjiä, joista yksi lähti oppaaksi Kayamandin köyhälle mustien asuinalueelle.

Sieltä suurin piirtein suoraan lähdimme Delairen viinitilalle. Latva-artisokat olivat ehkä vaatimattominta, mitä siellä näin. Hyötypuutarhuriin latva-artisokkapenger kuitenkin teki valtavan vaikutuksen.


Delairen viinitilan omistaa maailman 500 rikkaimman ihmisen joukkoon luokiteltu timanttikauppias Laurence Graff.

Raha näkyi kaikessa: puutarhan on suunnitellut useamman kerran Chelsean Flower Show'ssa palkittu eteläafrikkalainen puutarha-arkkitehti. Taidetta oli paikat pullollaan eikä rakennuksia ollut suunnitellut nimetön perusarkkitehti.
Puutarhurina kateuden värähdykset kulkivat mielessä. Lempeä välimeren ilmaston viileine, sateisine talvineen ja lämpimine, kuivine kesineen takaa ihanteelliset kasvuolosuhteet.Toinen todellisuus Kayamandissa on vain 10 minuutin ajomatkan päässä.Työllisyys siellä on 56 prosentin luokkaa ja monilla talouksilla ei ole lainkaan säännöllisiä tuloja.

Me taisimme maksaa pienestä juustolautasesta ja lasillisesta viiniä minimitoimeentulolla kitkuttelevan parin viikon tienestit.

Ei kommentteja: