sunnuntai 5. lokakuuta 2008

Syksyn yllätys


Siirsin talomme aiempien asukkaiden jäljiltä jääneet kärhöt muutama vuosi sitten uuteen paikkaan. Viime kesänä siirrosta hermostunut kärhö teki vain yhden kukan. Tänä kesänä ei ole ensimmäistäkään kukkaa näkynyt. Olinkin jo heittänyt toivon kukinnan suhteen ja päättänyt iloita rehevästä kasvusta muuten.

Tänään yhden verson päästä löytyikin kukka - ja aivan toisen lajikkeen. Olinkin onnistunut siirtämään jackmaniin lisäksi sitä. Kotilot ovat päässeet nakertamaan terälehden reunoja, mutta mukava yllätys silti. Nyt ei puutu kuin nimi.

Vieressä kukkivat valkotupakat (Nicotiana alata) . Se on kiitollinen kasvatettava puolivarjoisalla pihalla ja jaksaa kukkia vielä näin lokakuussakin.


Valkotupakan sanotaan olevan hyvä perhoskasvi. Minun kokemukseni ulottuu vain kahteen kesään, jotka ovat molemmat olleet niin sateisia ja koleita, ettei perhosia pihallemme ole juuri tullut.

1 kommentti:

Leena K kirjoitti...

Tänä vuonna löytyi nimi kauniille kukkijalle: Nelly Moser. Valkotupakan perhosominaisuus ei kyllä nytkään vakuuttanut. Vaikka kukkia riitti aika mukavasti elokuussa hyvään perhosaikaan ja kauniita ilmoja myöskin, ei silmiini osunut yhtään perhosta valkotupakassa. Oregano sen sijaan houkuttelee entiseen malliin.