perjantai 11. kesäkuuta 2010

Kallasten voimanainen

Hyötypuutarhan jokainen neliösentti on käytetty hyväksi. Säntillisissä kohopenkeissä kasvaa sipulia ja retiisejä, kasvihuoneessa kurkottelevat tomaatintaimet ja kurkut. Talon räystään alle on ripustettu lahnoja kuivumaan.


Olemme yhdessä Viron Peipsijärven vanhauskoisten kylistä, Kallastessa. 78-vuotias Amfisa Semrakovan kasvimaanhoito ei ole pientä puuhastelua, vaan totista työtä.

Joka vuosi hän kärrää lantaa kohopenkkien väleihin ja kääntää mullan käytävän molemmin puolin sen päälle. Siistit kohopenkit tietävät kertoa loputtomasta kitkemisestä. Täällä vallitsee järjestys eivätkä rikkaruohot kuulu siihen.


Toisessa Amfisa-rouvan kasvihuoneista on järeä kamiina. Se on puhkunut lämpöä pitkin kevättä. Niinpä toukokuun lopulla ensimmäiset tomaatit jo punertavat.


Leipänsä kasvimaasta tienaava viljelijä ei retiisejä ehdi harventamaan. Hajakylvö taitaa muutenkin olla hyvä idea: näin retiisit eivät pääse kasvamaan ylikokoisiksi.


Tulppaanit kuuluvat jokaiseen pihaan, hyötypuutarhaankin.


Peipsijärven vanhauskoisten kylät on rakennettu tiiviisti, talot kylki kyljessä kylänraitin molemmin puolin.3 kommenttia:

Sanni kirjoitti...

Oh, mitä kuvia! Ja mitä kohopenkkejä! Rakastan kaikenmaalaisia maalaiskylämiljöitä. Voi kun olisi itsellä noin siistit vihannesmaat.

Leena K kirjoitti...

Oli tosi harmi, ettemme voineet viipyä kylässä tuota puutarhavisiittiä pidempään. Tiivis kylämiljöö valtavan järven rannalla oli hieno, siellä olisi voinut vaellella useamman tunnin.

sariw kirjoitti...

Ihana postaus, tosi mielenkiintoinen ja upeat kuvat ! Kiitos !