sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Jouluruusu - valkea kuin lumi

Joulun alla nuppunsa pulleiksi kasvattanut vaaleajouluruusu pääsi viikko sitten eroon lumitaakastaan. Paksun hangen - pihalta kolattua lunta taivaalta sataneen lisäksi - alla se oli avannut huikaisevan valkeat kukkansa.

Olisipa hienoa, jos muutaman vuoden päästä näitä kukkisi valkeana mattona. Valtavan vaahteran alle istutin jo muutaman taimen syksyllä. Siemenkasvatus kuulostaa liian monimutkaiselle lämpö-, kylmä- ja lämpökäsittelyineen, joten taidan luotta luontaiseen lisääntymiseen.


Gardena.com-sivuilla kerrotaan mielenkiintoisia asioita jouluruususta: "Myrkyllistä jouluruusua käytettiin ennen lääkekasvina hermosto- ja mielisairauksien hoitoon. Kasvia käytettiin jopa kemiallisena aseena vihollista vastaan. Sen juuriuutetta käytettiin myös nuuskan ja aivastuspulverin valmistamiseen. Aivastusvaikutuksen ja juurien värin takia kasvia on kutsuttu myös mustaksi pärskäjuureksi. Koska jouluruusu kukkii luontaisella kasvupaikallaan lumen ja jään keskellä, sitä on pidetty yleisesti toivon symbolina."

Minä asettelin ennen lumen tuloa vahvavartisia kuusenhavuja kaunottareni suojaksi, ettei painava lumi liiskaa kukkanuppuja maata pitkin. Havut suojasivat myös lumilapiolta, kun kevensin lumitaakkaa. Helleboruksen vierellä on vielä yli puolen metrin kinos. 

Jouluruusu palaa vielä ensi viikoksi havuhuppunsa alle. Sääennuste lupaa näille nurkille lumisateita alkuviikolle useammalle päivälle. 


Talven jatkumisessa on ilonsakin: ensimmäisen kerran koko talvessa saaren ympäri pääsi potkukelkalla nyt kun lumet jään päältä ovat haihtuneet ja yöpakkaset kovettaneet pinnan potkuttelukuntoon. 


4 kommenttia:

pirkko kirjoitti...

Jouluruusuja nyt esitellään blogeissa niin, että ei meinaa meikäläinen housuissaan pysyä koska pakkohan sellainen on saada ;)
Ihana tuo potkukelkka, olen niin omaa vanhaa kelkkaani kaivannut, huoh.

Leena K kirjoitti...

Jouluruusuissa on jotain sadunomaista. Äimistyttävää, että lumen alla saattaa olla niin valmis kukka.

Potkukelkkailu on minusta hauskimpia asioita, mitä talvella voi tehdä. Pari viime talvea ovat olleet aika toivottomia, kun jäällä on ollut niin paljon lunta.

Unknown kirjoitti...

Mielenkiintoista tietoa jouluruususta, moneksi siitä on aikanaan ollut. Mulla on varmaan kolme jouluruusua pihalla mutta kukkia en ole vielä koskaan saanut ja yks tossa takan päällä odottaa taas maahan laittoa.

Leena K kirjoitti...

Henrietta, kyllä ne sinunkin jouluruususi ennen pitkää kukkivat. Tuo minun valkoiseni taitaa olla kolmen vuoden takaa. Nyt odotan jännityksellä paljastuuko lumen alta kukkia myös toisesta lajikkeesta; siinä oli joulun alla kehkeytymässä nuppuja - muistaakseni.