sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Alice Munro puutarhassa

Tämän talven lukulistallani on ollut useita viime vuoden Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneen Alice Munron kirjaa. Munron hienoissa novelleissa on myös puutarhuria ilahduttavia yksityiskohtia:

Rouva Horne kasvatti kukkia ja kesäaikaan hänen pikkuinen mökkinsä ja pihamaansa olivat kuin ristipistotaulusta - pihassa kasvoi jalokärhöjä, sinihibiskuksia, kaikenlaisia ruusuja, leimukukkia ja kukonkannuksia. 

[...]

Kolmilehti (Trillium grandilflorum), on Kanadan Ontarion provinssin symbolikukka. Kuva: Derek Ramsey (Ram-Man)  CC-BY-SA-2.5-2.0-1.0 

Mutta nyt kun minulla oli polkupyörä, saatoin ajaa sunnuntaisin seuduille, jotka näyttivät kaipaavan juuri sellaista kunnianosoitusta, jota minä kaipasin suunnattomasti antaa. Siellä odottivat pelloille tulvivien jokien vesipeilit ja kolmilehtien peittämät pengermät punanuppuisten puiden alla. Virginiantuomet ja aidanpielien pilvikirsikat, jotka olivat puhkeamassa hentoon kukkaan. 

Tuomen kukat saivat minut ajattelemaan Miriam McAlpinen laitumen omenapuita. Halusin nähdä ne kukassa. Enkä vain nähdä - ne näki maantieltäkin - halusin maata selälläni pää omenapuun runkoa vasten ja katsoa kuinka se kohosi aivan kuin omasta kallostani, nousi ja katosi ylösalaisin olevaan kukkamereen. 

Täytyy käydä kirjastossa tarkistamassa kirjan nimi, josta lainaukset ovat peräisin.

2 kommenttia:

Sussi kirjoitti...

Kaunista kuvailua!

Leena K kirjoitti...

Sussi, Alice Munron kieli - Kristiina Rikmanin suomeksi tulkitsemana - on minusta huikaisevan kaunista.