maanantai 12. toukokuuta 2014

Magnolia 'Vanha rouva' kukkii Mustilassa

Lauantaina pääsin nauttimaan harvinaisesta ilosta, kun satuin olemaan Elimäellä Mustilan taimitarhan puutarhakauden avajaispäivänä. Kasvinjalostuksen professorina pitkän uran tehnyt Peter Tigerstedt piti yleisöluennon magnolioista ja erityisesti Mustilassa 40-luvun lopulta asti vaalitusta 'Vanhasta rouvasta'.

Magnolia kobus 'Vanha rouva' kukkii Peter Tigerstedtin syntymäkodin pihalla.

Magnolia kobus 'Vanha rouva' jatkaa elämäänsä paitsi suojaisassa, yksityisessä pihapiirissä myös myyntitaimina, jotka ovat kuvassa olevan puun klooneja.

Vanha puu on kestänyt Tigerstedtin mukaan vaurioitta ankaratkin talvet. Sen jälkeläisiä hän kehottaa kasvattamaan lämpimässä ja tuulilta suojaisessa paikassa.


Tänä keväänä kukinta kärsi lämpimän kauden katkaisseista pakkasöistä.

Japaninmagnolia, kotimaassaan nimeltään kobushi, on kautta historian ollut tärkeä puu Japanin maanviljelijöille. Kun vuoristojen magnoliat peittyivät valkoiseen kukkamereen, tiesivät viljelijät oikean hetken koittaneen kevätkylvöille.

Mustilan taimitarhan nettisivujen mukaan japaninmagnoliaa esiintyy koko Japanin alueella. Pohjoisessa se ei aivan ulotu Hokkaidon pohjoisrannalle. Se kasvaa luontaisesti kosteissa suonlaidoissa ja metsänreunoissa.


Eurooppaan pakkasenkestävä japaninmagnolia tuotiin 1700-luvulla. 
'Vanha rouva' kukkii tavallisesti noin viikon ajan. Tänä keväänä kukinta alkoi tavallista aikaisemmin lämpimän kauden aikana ja sään viileneminen pitkitti sitä pariin viikkoon. Paras kukinta oli nyt jo ohi.

Samaan aikaan kukkiva rusokirsikka on professorin mielestä
täydellinen pari japaninmagnolialle. 

10 kommenttia:

jori kirjoitti...

Magnoliat ovat niin kauniita =) Olen nähnyt niiden vain kuvissa kukkivan. Meillä oli joskus Magnolia sieboldi, joka ei kukkinut koskaan ja lopulta joku kylmä talvi vei sen mennessään. Nyt talon nurkalla odottaa Magnolia Susan istuttamista =)

jori kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
jori kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
pivi kirjoitti...

Oi kiitos Vanhan rouvan kuvista, just kuukkeloin pari päivää sitten tietoja hänestä ja muistakin magnolioista. Tulin ostaneeksi M. kobus var. borealiksen, ja siksi kuukkeloin tietoja mahdollisimman hyvästä kasvupaikasta ja kasvualustasta. Saas nähdä miten mun kolmosella käy, mutta ainahan voi lähteä sitten Vanhan rouvan kukintaa :)

Sussi kirjoitti...

Upea! On isompi kuin Turun Ruissalossa olevat magnoliat. En ole koskaan käynyt Mustilassa aikaisin keväällä, selvästi pitäisi käydä.

Leena K kirjoitti...

jori, toivottavasti magnolia Susan onnistuu säilymään hengissä ja kukkimaan.

pivi, kauniille näyttää sinunkin valintasi.

Sussi, tuo kuvassa oleva kuusikymppinen vanha rouva kasvaa tosiaan suojaisella pihalla talon eteläpuolella.

En muistanut kertoa jutussa, että piha on Tigerstedtien yksityisaluetta eikä sinne normaalisti pääse. Kannattaa seurata Mustilaa Facebookissa, sieltä minäkin puutarhakauden avajaiset hoksasin. Alun perin professori aikoi näyttää kaunotarta museona toimivan riihen ikkunasta, mutta kun meitä oli aika pieni ryhmä, pääsimme heidän pihalleen kurkkimaan myös rusokirsikoita. Niitä taitaa kasvaa myös rakenteilla olevassa puistossa, johon he kokoavat Suomessa pärjääviä puita ja pensaita. Sinne tulee myös magnolioita kuusiaidan kupeeseen.

Mustilassa on tulossa aika mukavan kuuloisia tapahtumia http://www.mustila.fi/tapahtumat. Yöretki 11.6. houkuttelee kovasti.

Riitta Jylhä kirjoitti...

Vanha rouva on upean näköinen. Olen pitkään haaveillut japaninmagnoliasta. Ehkä sen vielä joku kesä saan hankituksi.

Leena K kirjoitti...

Riitta, Mustila on muutenkin huikean hieno paikka. Lauantaina 31.5. siellä on opastettuja alppiruusu- ja atsaleakierroksia.

Minna kirjoitti...

Jestas miten upean blogin nyt löysinkään!!! Liityn heti lukijaksi ja oikein ahmin näitä hienoja postauksiasi!
Minullakin kasvaa nyt tuo vanha rouva ja talvehtii toista talveaan. Nämä talvet ovat nyt olleet melko leutoja, onneksi, että ehtii juurtua hyvin ennen kovempia talvia.Mustila on melkoinen aarre-aitta, sinne on päästävä taas heti keväällä!!

Leena K kirjoitti...

Vanha rouva näyttää selviytyneen tammikuun huippukylmästä kaudesta. Silmut pullistelevat lupaavasti, vaikka rouvan jaloilla on vielä lunta ja jäätä.