lauantai 15. toukokuuta 2010

Siperian lehtikuusi saapui ruututarhaan

Viime kesän puutarhaprojekti oli kasvimaan muuttaminen ruututarhaksi. Nyt osa ruuduista saa kauniista ja kestävästä Siperian lehtikuusesta tehdyt kasvulavat.

Alun perin ajattelin tehdä itse lavat jostain jämälaudasta, mutta miesvoimat astuivat peliin ja materiaaliksi valikoitui Askolasta haettu lehtikuusi. Kaupanpäälliseksi mies tekee lavat vatupassilla mitaten ja taitaa saman tien tasoittaa ruutujen pohjankin. 


Kolme lavaa on jo koossa. Huomenna niistä ensimmäinen sovitellaan kunnolla paikoilleen ja saa mullat sisäänsä. Kaunis lava kohottaa paineita kasvattaa kauniita kasveja.  

Siperian lehtikuusi on kaunis ja kestävä materiaali. Nämä laudat ovat tulleet oikeasti Siperiasta - tai ainakin Venäjältä, vaikka Siperian lehtikuusta kasvatetaan Suomessakin. Siperianunikko taitaa olla itsestään selvä valinta yhden lavan nurkkaan tai reunaan. Siperian kurjenmiekkoja piha on pullollaan. Mitä muita Siperian-alkuisia kasveja onkaan?


Kasvulavat ovatkin toistaiseksi ainoa uusi materiaali kasvimaan ehostuksessa. Viime vuonna taimipöydän suojaksi pystytetty aita on alunperin laituri, hylkypuuta, jonka sisareni kanssa hinasin läheiseltä saarelta perämoottorilla muutama vuosi sitten. Nyt se sai puuöljykäsittelyn ja hohtaa tummana terrakotan kaverina.

Terrakotta on keväisen pihan väriläiskä muutenkin. Kesän edetessä kasvustot peittävät melkein kaiken alleen. Tänä vuonna kaikki tuntuu tapahtuvan pikakelauksella eikä kasvun edistymistä ehdi kuin ällistellä.

Eilen kuvatut raparperivauvat ovat tänään jo venyneet vartta. Mikä onni onkaan neljän päivän vapaa tällaisenä keväänä!

Ei kommentteja: