torstai 22. heinäkuuta 2010

Harvinaisia vieraita perhosbaarissa

Oregano alkoi kukkia viime viikolla ja ensimmäiset perhoset ilmestyivät herkuttelemaan. Kamerani vangitsi ensimmäisenä tummasiipisen, pienehkön perhosen, jota en tunnistanut.

Mies kaivoi esiin perhoskirjansa ja pian laji oli löytänyt nimensä: karttaperhonen (Araschnia levana). Se on kotiutunut Suomeen vasta 1980-luvun lopulla, ja ensimmäiset yksilöt löytyivät Kaakkois-Suomesta.

Karttaperhosella on kesäisin kaksi sukupolvea, jotka poikkeavat ulkoasultaan valtavasti toisistaan.

Tumma toisen sukupolven perhonen oli aikataulussa kuin sveitsiläinen juna: Wikipedian mukaan tummat yksilöt ilmestyvät heinäkuun puolivälissä. Minä kuvasin ensimmäiset 15.7. ja tänään oreganon kukkien medellä herkutteli yhtä aikaa viisi yksilöä.

 

Oreganon lisäksi karttaperhonen näyttää pitävän isotähtiputkesta. Sitä siis lisää ensi kesäksi.

Tänä vuonna havaintoja on vasta 103, kertoo luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta löytyvä päiväperhosten havaintotietokanta. Muut havaintopaikat ovat Kaakkois-Suomessa ja Hangon seudulla. Sitruunaperhonen ei ole millään mittapuulla harvinainen, mutta koiras sitäkin herkullisempi näky voimakkaan aniliininpunaisissa kukissa. Perhosilla on hyvä värinäkö ja niitä houkuttavat erityisesti keltaiset, siniset, sinipunaiset ja violetit kukat.  

Taidanpa päivystää kasvimaan laidalla seuraavat päivät. Perhosia ei haitanne, vaikka siirtäisin päivänvarjon alle tietokoneen lisäksi ompelu- ja silityspisteet. Mankelin raahaaminen ulos taitaa olla liioittelua, vaikka mankeloitavaa olisi silitettävää enemmän.

Monipuolinen kattaus ja lisätarjoilu tarpeen

Meidän perhosbaarimme tarjoaa toistaiseksi vain luonnonantimia, mutta taidamme pistää pystyyn myös juomatarjoilun.

Puutarhuri Raija Salminen neuvoo Turun radion nettisivuilla, miten perhosten parveilu varmistetaan: ripusta puutarhaan vanha hunajapurkki, jonka sisällä on sieni ja siinä punaviinistä, fariinisokerista ja hunajasta tehty herkkujuoma.

Yhteishyvän nettiartikkeli puolestaan listaa parhaimmat perhoskasvit kukintakuukauden mukaan. Heinäkuun kasveja ovat muun muassa iisoppi ja punahattu. Iisoppia kukkii oreganon naapurissa, ja punahatun istutusta alapihan perennapenkkiin suunnittelen. Myös rantakukka on hyvä perhoskasvi.

4 kommenttia:

jori kirjoitti...

perhosbaarit ovat ihania ja perhoskannan vähennyttyä myös tarpeellisia. Perhosten tiirailu on niin nautinnollista kesäpuuhaa

Leena K kirjoitti...

Perhosten tarkkailussa sai kulumaan melkein koko päivän. Täytyy tosiaan toteuttaa se drinkkiosasto ja alkaa tiirailla yöperhosiakin.

Sanni kirjoitti...

Ihania perhosia. Hei, onko siis niin, että puutarhasi on niin kaukana ettei varsinainen jäsenyys ole mahdollista. Mietinkin semmoista ilmaista kannattajajäsenyyttä yhdistyksen kaukaisimmille tuleville "faneille" ;)

Leena K kirjoitti...

Minun puutarhani on Porvoon seudulla, joten matkaa on turhan paljon. Kannatusjäsenyys kuulostaa mukavalle.