lauantai 15. lokakuuta 2011

Käärmeenparta ja muita euron hankintoja

Norjalaislähtöinen puutarhamyymäläketju tyhjensi taimipihaansa talvikelejä varten. Kerrankin hoksasin mennä penkomaan euron perennapöytää. Sieltä tarttui mukaan 20 perennaa, joista yksi on käärmeenparta (Ophiopogon planiscapus 'Niger').


Virolaisen Seemnemaailm-puutarhasivuston mukaan sen lehdet ovat hyvin koristeellisen tummat, melkein mustat. Kukat kermanvalkoisia tai lilahtavia, hedelmät mustia. Pakkasta käärmeparran luvataan kestävän -28 C. Mielenkiintoista nähdä, miten se viihtyy kasvimaan liepeillä kivikon reunassa. Vesi ei ainakaan siinä pääse seisomaan.Viherpeukaloiden mukaan se selviytyy suojattuna Etelä-Suomessa.

Käärmeenparran heimo on Ruscaceae eli ruskuskasvit. Heimoon kuuluu 26 sukua ja 475 lajia pohjoisella pallonpuoliskolla ja Afrikassa. Ruskuskasveihin kuuluvat mm. traakkipuut, anopinkielet, oravanmarja ja kielot.


Mukaan tarttui muutama kasvi, jonka talvenkestävyydestä ei ole tietoakaan, mutta myös varmoja valintoja kuten kallionauhus (Ligularia dentata) ja kirjavalehtinen rotkolemmikki. 

1 kommentti:

santra kirjoitti...

Hyviä löytöjä oot tehnyt. :)