keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Puutarhavinkki: Pioni ja piironki

Pioneista innostuneen kannattaa suunnata kevään tultua Kärkölään. Pioni ja piironki on sisustus-, lahja- ja puutarhatuotteita myyvä yritys, jonka valikoimiin kuuluu toukokuusta lähtien nelisenkymmentä eri pionilajiketta.


Minä osuin Pionin ja piirongin pihapiiriin helteisenä heinäkuun päivänä Kärkölästä lähteneellä vaelluksella. Navettaan rakennetusta myymälä-kahvilasta jäi mieleen viileys ja pionin kuvilla koristellut sisustustavarat. 


Harmikseni en tullut kuvanneeksi myynnissä olleita taimia. Helteinen vaellus sekoitti selvästi ajatukset. Kiinasta peräisin olevilla lajikkeilla oli upeita nimiä, sen muistan. 


Pionien tarina Kiinassa on kiehtova. 


Kiinassa pionia, mu dan, on viljelty jo noin tuhat vuotta ennen ajanlaskun alkua, mutta alkuaikoina sille annettiin arvoa lähinnä lääkekasvina. Vasta vuoden 700 paikkeilla pioneja alettiin toden teolla jalostaa ja kasvattaa puutarhojen kaunistukseksi. Tang-dynastian (618 - 907) aikaan pioni sai suosion keisarillisten puutarhojen kallisarvoisena kaunottarena, ja hienoimpien yksilöiden arvo saattoi nousta niin suureksi, että niitä annettiin myötäjäislahjoiksikin. Ja kun keisarit muuttivat niin pionit muuttivat hovin mukana, mikä tavallaan auttoi myös pionikulttuurin leviämistä Kiinassa. Näin kirjoittaa Terhi Mikkolainen radio86.comin sivuilla.4 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Tuosta paikasta on joku muukin vinkannut... olisipa todella ihana käyntikohde, ja hyvä kun muistutit näin kesän kynnyksellä (huomaa optimistinen suhtautuminen kesän tuloon!)

Leena K kirjoitti...

Kesän kynnyksellä :) - aika villi ilmaisu täältä sisäsaaristosta katsottuna. Meillä on vielä mielettömät kinokset, mutta niiden alla varmasti kaikki kasvit jo kuopivat kasvukauteen.

Se Pionin ja piirongin ilmaantuminen näköpiiriin monen tunnin vaelluksen jälkeen oli hauska elämys. Nimi on melkein yhtä hyvä kuin matkan varren toinen pysäkki: Mallusjoen mato ja makkara, joka toimitti meille seuraavana päivänä makoisat paistetut muikut taukopaikalle.

Jaana ja Haltiatytöt kirjoitti...

Kiitos! Hyvä vinkki! Meillä, kun tuo vapaa-ajan punainen tupa ja perunamaa ovat Vääksyssä eli Helsingistä mentäessä tuo Kärkölä on ihan matkan varrella!

Leena K kirjoitti...

Jaana, Kärkölässä on toinenkin hieno puutarhakohde. Kirjoitan siitä lähipäivinä.