perjantai 28. kesäkuuta 2013

Varjolilja villiinty

Kaikki puutarhurit tuntevat massaistutusten tehon. Vielä voimakkaamman vaikutuksen ainakin minuun tekevät  karkulaisista syntyneet kukkamatot.

Lähellämme olevan vanhan huvilan pihapiiri tarjoaa niitä keväästä pitkälle kesään. Ensin levittäytyy idän sinililjojen sininen matto. Kesäkuussa loistavat lupiinit. Kaunein kuitenkin on varjoliljojen aika.

Varjoliljan kukat muistuttavat turbaania.
Varjolilja (Lilium martagon) karkaa kukkapenkistä herkästi luontoon - ja jopa luonnonkasvin oloiseksi metsän asukkaaksi, kertoo Luontoportti. Sen jäykkä varsi jää törröttämään talveksi, ja siemenet leviävät talven tuiskujen mukana kauaskin.

Meidän pihaltamme niitä löytyi rinteestä kuusien kupeesta.


Naapurin pihalta varjoliljat olivat vaeltaneet jo rantaniitylle. Siellä ne kurkistelivat vuohenputkien kaverina. Muutaman vuoden kuluttua niitty punertuu jo ennen maitohorsmien kukintaa. 

Varjolilja näyttää pärjäävän hyvin kilpailussa rehevässä kasvuympäristössä. 


Opin Luontoportista, että varjoliljan kukat tuoksuvat vain illalla ja yöllä - ja tajusin saman tien tunnistaneeni tuoksun eilen illalla. En vain kiinnittänyt huomiota sen lähteeseen.

Pölytyksestä huolehtivat kiitäjäperhoset, jotka leijailevat paikallaan ja imevät mettä pitkällä imukärsällään.

Varjoliljat kasvavat vanhojen saarnien katveessa. 

11 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Voi että mitkä varjoliljakasvustot! Upeat! Minä kasvatan omia alkujani jo vissiin kolmatta kesää, mutta hengissä ovat.

pivi kirjoitti...

Onpas upeat kasvustot !

Johanna Rintanen kirjoitti...

Olipas ihana varjoliljapostaus. En olekaan tiennyt, että ne lähtevät noin vaeltamaan ja tuoksuvat öisin =) Pitääpä mennä ihan nuuhkaisemaan meidänkin varjoliljaa =) Kiitos vinkeistä

Leena K kirjoitti...

Jori, piti käydä varta vasten nyt illalla (21.45) nuuhkimassa ja ihastelemassa kuvien kasvustoa. Tuoksu on aika raskas, mutta ei tunnu pitkälle.

Leena K kirjoitti...

Maria, siirsin omaan pihaani tuolta nityltä ensimmäiset varjoliljat kymmenkunta vuotta sitten. Nyt ne alkavat runsastua meilläkin.

Sussi kirjoitti...

Upea näky! Niitä näyttää olevan todella paljon.

Kukkaiselämää kirjoitti...

Upeita! Mulla on yksi pieni, joka ei vielä kuki. Hankin sen tänä keväänä. Toivottavasti joskus..

Maria/Puutarhassa-blogi kirjoitti...

Maatiainen ry:stä tilaamani siemenpussi, sisälsi tosi maatiaisiksi mainostettuja varjoliljan siemeniä. Siemenet varmaan jostakin vastaavanlaisesta paikasta, missä kasvi todella menestyy! Hienot kuvat!!!

Maria/Puutarhassa-blogi kirjoitti...

Maatiainen ry:stä tilaamani siemenpussi, sisälsi tosi maatiaisiksi mainostettuja varjoliljan siemeniä. Siemenet varmaan jostakin vastaavanlaisesta paikasta, missä kasvi todella menestyy! Hienot kuvat!!!

Eija kirjoitti...

Tosi on! Varjoliljt ovat yllättäneet, varsinkin pari viime vuotta ovat olleet niille tosi suotuisia. Meidän pihallamme valkoinen versio on myös tehnyt samat temput :) Siis tätä ei ole aiemmin meillä nähty.
.. upeita kuvia.

Leena K kirjoitti...

Kiitos kehuista, Maria ja Eija! Pitääkin muistaa aamulla lehtien hakukävelyllä käydä kurkistamassa varjoliljoja. Ne onneksi kukkivat melko pitkään.