maanantai 26. elokuuta 2013

Oranssi-iiso kukkii pitkään

Hyötykasviyhdistyksen siemenmyynnistä löytyi keväällä kiinnostavan kuuloinen yrtti. Ostos oli täysosuma. Siemenet itivät hyvin ja nopeasti.

Nyt oranssi-iiso (Agastasche aurantiacum)  hehkuu viidettä viikkoa kasvimaan kaunistuksena. Hienon taustan oransseille kukille antavat harmaanvihreät lehdet.

Oranssi-iiso heinäkuun lopulla
Oranssi-iison voi myös kuivata kuivakukaksi.
Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva oranssi-iiso viihtyy auringossa ja kestää kuivuutta. Sitä kutsutaan kolibrimintuksi (hummingbird mint), sillä kolibrit rakastavat sitä.

Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelon mukaan se on melko hyvä mesi- ja perhoskasvi. Meillä en ole huomannut sen erityisemmin houkuttelevan perhosia.

Kasvi tuoksuu erikoiselle, aniksen, mintun ja jonkin tunnistamattoman tuoksun yhdistelmä. Tänä kesänä en hoksannut ajoissa kerätä sen lehtiä teeainekseksi, mutta kukat ovat koristaneet useita salaattiannoksia.

Siemenluettelo suosittelee oranssi-iisoa omena- ja karviaishillon sekä keittojen ja kiisseleiden mausteeksi.

Oranssi-iison pitäisi talvehtia Suomessakin.


3 kommenttia:

Sussi kirjoitti...

Ihan uusi tuttavuus. Iisoja näyttää olevan monen monta erilaista.

pivi kirjoitti...

Aivan uusi tuttavuus, ja mielenkiintoinen. Lukiessani tekstiäsi olin ihan varma, että on yksivuotinen. Tuo olisikin kiva, varsinkin jos on monivuotinen.

Leena K kirjoitti...

Sussi ja pivi: kirjoitin oranssi-iisosta juuri sen takia ettei siitä näytä olevan paljon tieta. Minut koukutti nimi ja väri jo siemenpussin tekstissä. Mielenkiintoista nähdä, selviääkö se talvesta. Hyötykasviyhdistys suoitteli peittämään havuilla.

Kuivuudenkesto tuli testattua taimivaiheessa, kun osa taimista unohtui taimilaatikkoon ilman kastelua. Hyvät ja pontevat yksilöt niistäkin tuli.