tiistai 10. syyskuuta 2013

Keltainen, keltaisempi, maa-artisokka

Metsäpuutarhan vihreässä hämyssä varjoisalla pihalla arvostaa tähän aikaan vuodesta voimakkaita värejä. Keltainen sai uuden määrittelyn tänä kesänä, kun ensimmäisen kerran kasvatin maa-artisokkaa (Helianthus tuberosus). Se kuuluu auringonkukkien sukuun.

Maa-artisokka, Helianthus tuberosus
Maa-artisokan kullankeltaiset kukat valaisevat kasvimaan.
Sain taimet ystävältä alkukesästä ja ne ehtivät vääntyillä tilapäisessä astiassa ennen istutusta. Niinpä osa varsista on mutkalla, mutta kaikki pystyssä perinteisiä perennoja tukevammin. Maa-artisokka kasvaa parin metrin korkuiseksi, joten sille kannattaa varata näyttävä kasvupaikka.

Lehtokotiloiden karkoittamisessa maa-artisokasta ei ole hyötyä, päinvastoin. Sen karheat lehdet tuntuvat maistuvan yhtä hyvin kuin rohtoraunioyrtin tai nokkosen lehdet.


Maa-artisokka, Helianthus tuberosus

Mukuloiden kehittymistä odotellessa voi ihailla kukintoa. Mukulat ovat valmiita, kun kukat lakastuvat.

4 kommenttia:

Sussi kirjoitti...

Todella kaunis kukka!

Leena K kirjoitti...

Sussi, mietin juuri miltä mahtaa näyttää Mari Mörön puutarhassa. Siellä oli maa-artisokkaviidakko, kun kävin tutustumassa Avoimien puutarhojen sunnuntaina.

Pohdiskelen myös, uskaltaisiko noita istuttaa alapihan lehtokotiloalttiille kasvupaikalle. Ehkä jonkunlaisen kaulurin kera.

Eija kirjoitti...

Eilen myytiin Marin maa-artisokan mukuloita Mikkelipuiston puutarhatapahtumassa :)Siis ilo jakautuu. Itselläni maa-artisokkaa reilu määrä ( n. 80m ) pottupellon jatkona. Nyt komea n. kolmimetrinen kukkapaljous rantaa kohden. Mukuloita kannattaa kaivella vasta hyvin myöhään syksyllä. Kasvavat kokoa erityisesti nyt. Viime talvena kaivettiin viimeisiä joukukussa.

Leena K kirjoitti...

Eija, näen mielessäni kukkapaljouden rantaa kohti laskeutumassa. Tähtään siihen, että omista maa-artisoksta tehdään ruokaa marraskuussa synttäreilläni.