maanantai 28. huhtikuuta 2014

Pystykiurunkannus ja kevään muut luonnonkasvit

Unikkokasveihin kuuluva pystykiurunkannus (Corydalis solida) kasvaa monin paikoin Porvoossa luonnonvaraisena. Se viihtyy rantalehdoissa, puronvarsilla, jokitörmillä ja puistoissa. Sitä kasvaa myös saaressamme.

Pystykiurunkannus ja kevätlinnunsilmä ovat hyvä pari.

Nyt se näyttää kotoutuneen myös meidän pihallemme. Siirsin jokunen vuosi sitten muutaman yksilön meidän pihallemme. Ne ovat nyt lisääntyneet, joskin olemme vielä kaukana Porvoon keskustan vanhojen pihapiirien violetista matosta.

Erityisesti minua ilahduttivat rantalehdosta terveleppien ja tuomien alta löytyneet muutamat yksilöt. Näen jo valkovuokkomeren vieressä lainehtivan violetin vaipan.

Pystykiurunkannus kukkii samoihin aikoihin kun kiurut ilmestyvät maisemaan.

Kevätlinnunsilmä (Chrysosplenium alternifolium) on myöskin laajentanut reviiriään. Vielä se ei täytä vanhan vaahteran alustaa, kuten viisi vuotta sitten haaveilin.

Kevätlinnunsilmä tuo valon pihaan. 
Kevättaskuruoho ei vielä varjoisalla pihallamme kuki. Kaupungin puistoissa sitä jo näkyy.

Toivottavasti huomiseksi ennustettu sade toteutuu. Se antaisi kevätkukkijoille puhtia, sillä harvinaista kyllä, tänä keväänä meidänkin pihamme on kuiva.

7 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Täällä alkoi jo vähän ripsottaa. Ihanat kevätkukat!

Intianminttu kirjoitti...

Meillä mökillä tuota pystykiurunkannusta on luonnonvaraisena. Tänä keväänä vaikuttaa kuitenkin kukinta aika vaatimattomalta, joskus on ollut koko niitty täynnä näitä! Niiden väri on ihana, ja kukkivatkin melko pitkään.

Maria kirjoitti...

Sadeta odotellaan täälläkin. Suloisia kevään airuita!

Sussi kirjoitti...

Molemmat suloisia kevätkukkijoita. Todella mielelläni ottaisin omalle pihamaalle.

Leena K kirjoitti...

Saila, Intianminttu, Maria ja Sussi: kiitos kommenteista. Kevät on upeaa aikaa eikä minua harmita lainkaan tulossa olevat viileöt päivät. Saamme lisäaikaa kevätkukkijoille.

Tarja kirjoitti...

Täältäpä löytyikin nimi kasville, jonka siirsin serkkuni pihalta kolme vuotta sitten, Pystykiurunkannus. Olin jo kokonaan unohtanut koko kasvin, kun siitä ei noussut mitään sen koomin. Mutta nyt vasta tänä keväänä on sitten ilmestynyt kolme kukkaa!

Leena K kirjoitti...

Tarja, hauskaa että Puutarhailmiöistä on sinulle hyötyä.