keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Raikkaan maukas sitruunakurkku

Aurinkoinen ja lämmin kesä on suosinut sitruunakurkkua (Cucumis sativus 'Cristal Apple'), jonka siemenet tarttuivat mukaan heräteostoksena kevään puutarhamessuilta. Valinnan ainoana kriteerinä oli mukavalta kuulostanut nimi.

Sitruunakurkku Cucumis sativus 'Cristal Apple'
Sitruunakurkku 'Cristal Apple' on kalpean keltainen.
Väri muistuttaa sitruunaperhosta.
Vaistoon kannattaa luottaa. Siemenet itivät nopeasti ja taimet kasvoivat kivuttomasti. Neljä niistä pääsi avomaalle kasvulavaan. Kaksi löysi kolonsa kasvihuoneen takanurkasta, kun en raaskinut heittää hyviä taimia pois enkä ehtinyt niitä viedä kenellekään.

Ensimmäiset kurkut ovat kypsyneet. Ne ovat ehdottomasti maukkaimpia kurkkuja, mitä olen koskaan maistanut. Maku on niin raikas ja aavistuksen makea, ettei kurkku kaipaa hitustakaan suolaa päälleen.

Sitruunakurkku Cucumis sativus 'Cristal Apple'
Poikkileikkaus muistuttaa kukkaa.
Sitruunakurkun viipaleet muistuttavat kukkaa. Ne sopivat sellaisenaan salaatiksi ruokalautaselle tai tarjoiluvadin koristeeksi.

Satoa tästä uudesta suosikista on luvassa runsaasti.

Sitruunakurkku 'Cristal Apple' on Thompson&Morganin mukaan kotoisin Australiasta 1900-luvun alusta. Se on perintökasvi. Siemenet ostin Hyötykasviyhdistykseltä.5 kommenttia:

Sussi kirjoitti...

Mielenkiintoinen uusi tuttavuus!

pivi kirjoitti...

Onpas mielenkiintoinen kurkku, itsellekin olisi voinut jäädä näppeihin nimen perusteella, ja nyt ehkä muutenkin, jos vaan löytyy. Kiitos vinkistä.

Leena K kirjoitti...

Sussi ja pivi, tätä voi todella suositella. Nostelin eilen versoja ylös ja löysin mielettömän määrän pieniä kurkun alkuja.

Sitrunakurkusta taitaa tulla Ravintolapäivän brunssiravintolani tähti.

Terhi kirjoitti...

Mielenkiintoinen kurkku! Päätyy toivelistoille! Ja hei, liittyisin lukijaksi mutten hoksaa blogissasi kohtaa mistä se tapahtuu?! Help.

kokeilijapuutarhuri kirjoitti...

Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Ensi kesän hankinta ehdottomasti. Myyräongelmaan on ratkaisu: kaksi kissaa meidän tapauksessa.