torstai 25. heinäkuuta 2013

Tomaattilan turvatoimet

Myyräkanta kasvaa nopeasti, selvitti Metsäntutkimuslaitos kesäkuun alussa. Sen huomaa meidän pihalla, jossa metsämyyriä vilistää kukkapenkeissä, pensaiden alla ja kasvihuoneen ympäristössä.

Tiedän toki, että metsämyyrä on erittäin taitava kiipeilijä. Pari vuotta sitten näin sen heiluvan salviapensaan latvassa. Silti oli yllätys havaita sen kipittäneen tomaantinvarsia pitkin maistelemaan satoa.

alumiinifoliosta taivuteltu tomaatin suojakauluri

Jotain oli tehtävä, sillä syötävää jyrsijöille riittää muuallakin kuin minun kasvihuoneessani. Metsämyyrät syövät lähinnä kasvisravintoa kuten siemeniä, marjoja, lehtiä, juuria sekä sieniä.

Testasin paria eri kaulusmallia. Alumiinifoliosta pystyi aika helposti muokkaamaan kaulurin, jonka pitäisi pitää jyrsijä pois tomaattitertuista.

taimiruukusta tehty tomaatin suojakauluri estää metsämyyrien kiipeilyn

Varsinainen keksintö on kuitenkin muovisen taimiruukun tuunaaminen suojakauluriksi. Leikkasin oksasaksilla ruukun halki pohjaan asti ja sinne läpimitaltaan varren kokoisen kolon.

luumutomaatti lankakorissa

Lankakori puolestaan on saanut uuden viran luumutomaattien kannattelijana. Tätäkin ideaa voisi kehitellä. Amppeli roikkuu nyt kasvihuoneen seinään kiinnitetyn hyllyn reunassa.

3 kommenttia:

Sussi kirjoitti...

Toivottavasti tepsivat!

Minulla yksi vuosi linnut innostuivat maistelemaan tomaatteja, en tiedä luulivatko omeniksi.

Leena K kirjoitti...

Sussi, minäkin olisin epäiilyt lintuja ellen olisi nähnyt metsämyyrien liikennettä kasvihuoneen tienoilla. Olisi kyllä omlut mainiota nähdä otus kiipeämässä tomaatinvartta pitkin.

Leena K kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.