tiistai 28. heinäkuuta 2009

Väritrilogia: valkoinen

Sain viime kesänä ystävältäni nipun uusia kasvilajeja, jotka nyt kukkivat ensimmäistä kertaa valkoiseen keskittyvässä penkissä.

Pisamakellon (Campanula punctata) kukat ovat somia, mutta lakastuvat turhan nopeasti. Kuvassa näkyvän valkoisen lisäksi sitä on kaunis vanhan roosan värinen.

Muodostaa kuvauksen mukaan mattomaisia kasvustoja. Niistä ei vielä näy jälkeäkään, vaan penkissä nököttää muutama yksittäinen varsi kelloineen.

Korea kärsämö (Achillea ptarmica f. multiplex) on puutarha.netin kuvauksen mukaan ryydintuoksuinen vanhanajan kasvi, joka kasvaa epäsäännöllisesti ja pensasmaisesti. Himmeänvihreät lehdet ovat kapeat ja suikeat. Kukat ovat suurissa tertuissa, pienet, valkoiset, tiheään kerrotut. Pitkä kukinta-aika, tietää netti kertoa.

Korea kärsämö leviää maanalaisten rönsyjen avulla - pitelemistä ehkä siinäkin.Viticella-kärhöihin kuuluva Hagelby white tarttui mukaan Sofianlehdon myymälästä kärhöinnostuksen iskiessä. Sitä istuttaessani en hoksannut, kuinka hienon taustan terttuseljan punaiset marjat antavat kärhön kukille. Sen ansiosta puoli-inhokkeihin kuuluva terttuselja tuossa paikassa saa armon jatkaa rehottamistaan.

2 kommenttia:

sariw kirjoitti...

Ai kuinka ihania valkoisia kukkia ! Meillä tuo koreakärsämö on levinnyt siemenistä ihan mielettömästi. Ne on kyllä helppo kitkeä. En ole vielä huomannut, että leviäisi juuristakin...
Pisamakellot ovat kauniita. Sellainen on ostoslistalla, kunhan pääsen taimistolle, jossa sitä on myynnissä : )

Akileija kirjoitti...

Valkoiset kukat tuntuvat sopivan erityisen hyvin meidän rehevään, puolivarjoisaan pihaan. Pitää kyllä vähän pinnistellä, ettei koreakärsämöiden ja pisamakellojen joukkoon lipsahda kuin ripaus muita värejä.