tiistai 28. kesäkuuta 2011

Kasvi valitsee kasvupaikkansa

Tilanne on tuttu jokaiselle puutarhurille. Hartaasti haluttu kasvi ei haluakaan kasvaa puutarhurin valitsemalla paikalla. Kasveja siirrellään paikasta toiseen kerta toisensa jälkeen. Usein vika on väärässä kasvupaikassa, mutta toisinaan ei järjellistä syytä löydy.

Toista ovat kasvit, jotka valitsevat itse kasvupaikkansa ja kukoistavat mitä kummallisimmissa paikoissa. Multaa ei tarvita kuin muru eikä kosteuskaan aina näytä olevan keskeisintä.


Kasvihuoneen oviaukossa kasvava taponlehti sai luultavasti alkunsa jostain palasta, joka tipahti kärrätessäni kukkapenkistä raivattuja kasveja.


Lehtoakileija on leviämisen mestari. Sen siemenet löytävät pienimmänkin multamurun. Kasvihuoneen lattiatiilien alla on hiekkapohja eikä kastelusta tietoakaan. Kasvihuoneen yläpuolelta rinteestä kuitenkin taitaa tihkua kosteutta riittävästi pitkille juurille.


Punertavalehtinen käenkaali (ilmeisesti pihakäenkaali Oxalis fontana 'Rufa') kurkistelee kukkalaatikon raosta.


Se on myös kylväytynyt päivänliljan kaveriksi kukkaruukkuun.


Vihreälehtinen käenkaali puolestaan on vallannut taimikasvatusruukun, jonka alkuperäisellä asukkaalla ei tilaa liiemmalti ole.


Mestariluokan leviäjiin kuuluu myös sormustinkukka. Tämä yksilö löysi paikkansa kasvulavan vierestä. Digitaliksen kukkavanat nousevat tänä kesä erityisen elegantisti useassa paikassa. Jännityksellä odotan sormustinkukka-salkoruusu-yhdistelmän kukintaa.

4 kommenttia:

Henrietta kirjoitti...

Mikä mun pihassa on vikana kun tahdotut kasvit ei leviä!?!Sormustinkukka hävis kokonaan, akileija hävis kokonaan!!No esikko leviää ihan tahdottomasti ja malva mut se sormustinkukka mua otaa päähän ko hävis. Sormustinkukka olis niin mun haaveeni mutta se taitaa pitää enemmän ojanpientareista ko mun pihastani.
Ihania nuo sun esimerkkisi ja ohan ne hauskoja yllätyksiä kun huomaan mistä ne alkaa puskeen ulos:)

Leena K kirjoitti...

Meillä sormustinkukka kasvaa muun muassa hiekassa rapun pielessä, kasvihuoneen koloissa sitä on ollut useana vuonna ja pikkutaimia on tuhottomasti nyt kasvimaan ruutujen nurkissa. Pitäisiköhän sinun tehdä puutarharetki tänne?

Henrietta kirjoitti...

Ostin monta pussia sormustinkukan siemeniä ja nyt olen viskonut niitä takapihalle ja talonyhtiön maille ja toivotaan että edes pari löytäisi tiensä kohti uutta elämää ens vuonna:)
Tulisin heti vierailulle jos asuisit Espoossa, olis niin kiva saada puutarhakaveri jonka luona voisi käydä huokailemassa:)

Leena K kirjoitti...

Pidetään peukkuja, että sinnikäs sormustinkukka päättää pesiytyä teidän pihallenne. Minä kitkin juuri sen taimia kasvihuoneen edustan tiilien välistä.

Porvooseen kannattaa kyllä tulla puutarharetkelle muutenkin. Täällä kaupungin kukkaistutukset ovat huikean hienoja - vaikka nyt rahapula on vähentänyt niitä.