torstai 14. heinäkuuta 2011

Niittyhumala kutoi kukkamaton

Luontaisesti paikalla viihtyvien kasvien suosiminen helpottaa puutarhurin elämää. Yksi meidän pihan pelastuksista - mutta myös riesoista - on niittyhumala (Prunella vulgaris). Alapihan nurmikolle se on kutonut komean kukkamaton. Se kuuluu samaan heimoon kuin toinen vimmatusti leviävä maanpeitekasvi maahumala (Glechoma hederacea). 

Riesa niittyhumala on kukkapenkeissä, jonne se tunkee. Nurmikolla se kuitenkin pysyy kurissa. Nurmikon puolestaan pitää kurissa teini, joka leikkaa sen kerran viikossa.


Niittyhumalan väri ja kukinta osuu yhteen nukkapähkämön kanssa.


Väriteemaa jatkaa isotähtiputki, jonka väriä korostavat nuoret kotkansiivet. Yritän hillitä kotkansiipien kasvua katkaisemalla lehdet juurakon pinnasta. Hento vihreä on hieno pari kukinnoille.

4 kommenttia:

Kesän taikaa kirjoitti...

Kaunista mattoa on niittyhumala luonut. En ole täällä huomannut sen kasvavan luonnossa. Olen sitä tuonut Kuopion seutuvilta, mutta eipä se ole täällä suostunut kasvamaan. Nyt huomasin nurmikossa muutaman kukan, soisin sen levittäytyvän laajemminkin.

Aurinkoista viikonloppua;)

Leena K kirjoitti...

Kesän taikaa: toivottavasti niittyhumala jaksaa sinnitellä ja levitä sinunkin pihallasi.

Meillä se näyttää kestävän hyvin nurmikon leikkuunkin. Eilisen jäljiltä se on vähän matalampi, mutta uusia kukkavanoja kohoaa. Pieni sade varmaan vauhdittaa sen kasvua entisestään.

Saila kirjoitti...

Todellakin, aivan ihana yhdistelmä tuo kotkansiipi-tähtiputki!
Minä kävin varastamassa maahumalan alun saman kylän toiselta pihalta, nyt toivon että se levittäytyy! Ei ole kukkapenkkejä monen metrin matkalla joka suuntaan, tilaa olisi kylllä ;-)

Anonyymi kirjoitti...

tosi riesa kasvi tämä niittyhumala kasvi ,miten sen saa pois nurmikolta
mistään en löydä tappo ohjeita ,leviää kohta naapurien uudelle nurmikolle ,apua apua!