keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Tarhasalkoruusu Crème de cassis

Vuosi sitten keväällä katse pysähtyi puutarhakaupan siemenhyllyllä houkuttelevan näköiseen siemenpussiin. Tarhasalkoruusun (Alcea rosea 'Crème de cassis') kukat näyttivät kuvassa herkullisen tummilta.

Siemenet itivät hyvin ja taimet pääsivät kasvupaikalleen heti alkukesästä. Lämmin kesä ja syksy saivat ne kurkottelemaan korkeuksiin jo loppukesästä ja tekemään ensimmäiset nuput. Kukkaan ne eivät kuitenkaan ehtineet.

Varret ovat varttuneet ilman kummempaa hoivaa ja viime viikon lopulla ensimmäiset kukat avautuivat. Tällä kertaa todellisuus oli kuvaakin parempi.

Kukat ovat herkän kauniita. Minulle niistä tulee mieleen pikemmin jäätelöannos, jossa on iso läjä karhunvatukoita kuin mustaherukkalikööri, johon nimi viittaa.

Ihanuutta on luvassa pitkään, sillä tanakat varret ovat täynnä nuppuja. Nyt vain odottelen, milloin tarhasalkorusun naapurina kasvava Ville de Lyon -klematis puhkeaa kukkaan. Tummat syvät sävyt sopivat meidän maisemaamme.


5 kommenttia:

Susanna kirjoitti...

On todellakin upea ilmestys tuo salkoruusu! Minä vasta haaveilen salkoruusuista omalle tontille.

Leena K kirjoitti...

Crème de cassis on tosiaan häkellyttävä. Laitan niistä lisää kuvia, kunhan matalammat varret puhkeavat kukkaan. Siemenpussin kehut "Erittäin komea" pitävät tässä kyllä 100 % paikkansa.

Saila kirjoitti...

Ooh mikä namupala! Miksi en vieläkään ole saanut kylvettyä jo pari vuotta pussissa olleita salkoruusun siemeniä? Hauska nimi, creme de cassis onkin äitini lempijuomaa silloin kun hän on Ranskassa. Tuota lajiketta pitänee miettiä, mutta ensin voisin käyttää ne vanhat siemenpussit, joita on kymmenittäin...
nimim. hamsteri

Leena K kirjoitti...

Saila, minä olen tänä vuonna onnistunut käyttämään suuren osan siemenlaatikon sisällöstä. Uusia en ole montaakaan pussia ostanut. Tämä namupala on English Gardens -firmalta.

pioni kirjoitti...

Aivan ihana. Minäkin taidan ensi vuonna istuttaa salkoruusuja:)