maanantai 6. elokuuta 2012

Mehitähtiä Kuressaaressa

Vietin muutaman päivän Kuressaaressa Saarenmaalla. Majapaikkamme pihalta löytyi mainiosti rajattu mehitähti-istutus. Viron ilmasto on hieman lämpimämpi kuin meillä, mikä näkyy mehitähtien valikoiman runsautena.

Mehitähti on veistoksellinen itsessään. Tiukka rajaus vahvistaa vaikutelmaa.Menestyäkseen mehitähdet vaativat aurinkoisen ja ehdottomasti vettä läpäisevän, niukkaravinteisen kasvupaikan. Meidän rehevässä pihassamme mehitähtiä voi ajatella kasvattavansa vain ruukuissa.

Liisa Häkli kirjoittaa Suomela.fi'ssä kiinnostavasti mehitähdistä: Muinaisskandinaavisessa mytologiassa mehitähdet (Sempervivum)oli pyhitetty ukkosenjumala Thorille, antiikin mytologiassa puolestaan taivaanjumala Jupiterille eli Jovikselle. Koska sekä Thorin että Jupiterin uskottiin ohjailevan säätiloja, mehitähtiä istutettiin varhaiselta keskiajalta, mahdollisesti jo antiikin ajoilta lähtien talojen katoille suojaamaan rakennuksia salamaniskuilta."

Kuressaaressa olisi ollut kauniita ja kiinnostavia puutarhoja, mutta matkan varsinainen tarkoitus oli toinen: http://irtoselkasuikale.blogspot.fi/2012/08/logiraamatud-lokikirjoja-kuressaaressa.html

1 kommentti:

Tuulia kirjoitti...

Onpa hienoja! Pitäisikin ehkä asetella omatkin noin kivenkoloihin, mutta mistä sais tuollaisen kiven jossa on sopivat kolot.. hmm