lauantai 11. elokuuta 2012

Vältä näitä kasveja lehtokotiloalueella

Lehtokotilot suosivat selvästi tiettyjä kasveja. Mitä aromaattisempi, sen parempi. Tietoa kotiloista on kertynyt kolmentoista kesän ajalta pihapiiristä, jossa olosuhteet ovat otolliset: rehevää, kosteaa, varjoisaa ja samaa pihan ulkopuolella.

Kahden lumitalven jälkeen tullut kostea kesä on räjäyttänyt populaation määrän uuteen ennätykseen.

Kuva on toukokuulta 2010, jolloin lehtokotilot majailivat vuorenkilven lehdellä.


Nämä kasvit vetävät puoleensa lehtokotiloita

lipstikka
piparjuuri
lehtiselleri
ilmasipulin varret
valkosipulin varret

ritarinkannus
samettikukka
salkoruusu
rohtoraunioyrtti
lupiini
päivänlilja
kultasade
vuorenkilpi


Lehtokotilot näyttävät pitävän karkealehtisistä kasveista kuten salkoruusu ja ritarinkannus. Myös nokkonen näyttää kelpaavan niille, ja raparperinlehdet ovat hyvä paikka lymyillä.

Toiset pärjäävät paremmin

Mikään kasvi ei näytä täysin välttyvän niiltä, mutta esimerkiksi taponlehti pärjää hyvin. Lehtien alta kiusalaisiasilloin tällöin löytyy, mutta reikiä ei taponlehdissä juurikaan näy.


5 kommenttia:

Saraheinä kirjoitti...

Mulla nuo inhottavat niljakkaat ovat viihtyneet myös soihtunauhuksessa. Hyvä, kun listasit noita niiden suosikkikasveja, niin osaan niitä välttää.

Leena K kirjoitti...

Nauhukset tosiaan miellyttävät niitä, samoin syyspäivänhatun karheat lehdet.

Marietta kirjoitti...

Omalla pihalla en ole huomannut, että lehtokotilot erityisesti jotain kasvia suosisivat. Tasaisesti niitä tuntuu löytyvän sieltä sun täältä. Työkaveri kertoi, että kiipeävät vattupuskiinkin...

Hehkuta ny vähä!! Oikein hyvä oli uuden Viherpihan juttu :)

Leena K kirjoitti...

Marietta, kiitos kannustuksesta! Viherpihan juttu on tosiaan itsestänikin hyvä. Kirjavalehtinen rotkolemmikki säästyy muuten hyvin lehtokotiloilta, sen olin unohtanut mainita edellisessä postauksessa.

Meillä kun kotiloita on niin tuhottomasti, tarkkailupohjaa on niin paljon, että näkee eroja niiden käyttäytymisessä.

Kyllä niitä roikkuu vattupuskissakin, samoin viinimarjapensaissa. Musta viinimarja myös vetää niitä puoleensa, aromaattinen sekin.

Leena K kirjoitti...

Kaksi leutoa ja lyhyttä talvea yhdistettynä kosteaan alkukesään tarkoittaa loistavia oloja kotilopopulaatiolle kesällä 2015. Olen poiminut ja poiminut niitä, kaivanut kuoppia metsään ja haudannut ämpärikaupalla.