lauantai 25. elokuuta 2012

Myskimalva kukkii uskollisesti

Alapihan kukkapenkin pelastaa vuosi toisensa jälkeen myskimalva (Malva moschata). Se jaksaa kukkia, oli kesä sateinen tai kuiva. Myskimalvaa on perinteisesti käytetty lääkekasvina. Sillä on hoidettu muun muassa yskää ja sitä on käytetty kuhmujen hoitoon.  Varren kuituja on käytetty myös kehruussa. -- Täytyykin muistaa kokeilla niitä paperintekemiseen.

Luontoportin mukaan se karkailee ja kotiutuu kärkkäästi pihapiirin lähistölle. Keski-Euroopassa ja Etelä-Skandinaviassa se on jo vakiintunut luontoon; saman arvellaan tapahtuvan meilläkin ilmaston lauhtuessa. 

Ei hullumpi skenaario, sillä myskimalva on lempeä laji. 

6 kommenttia:

Sadun blogi - Satu's blog kirjoitti...

Meilläkin on pihalla malvaa. Myskimalva on ilmeisesti se korkea malva, noin 1,5 m. Meillä on myös toista, matalampaa, alle metrin korkuista vaaleanpunaista ja valkoista. Kovia ovat leviämään, mutta kauniita ja kukkivat pitkään.

Antti kirjoitti...

Kävin lauantaina ihan päivänvalossa tutustumassa naapurin kasvikokoelmiin ja malvassa oli kyllä kivat kukat, hieno tuoksu ja jopa oikeita mehiläisiä mettä hakemassa.

Oletko koskaan kerännyt kukkia teetarkoituksiin? Malva on aika yleinen yrttiteeaine.

Leena K kirjoitti...

Satu, myskimalva kasvaa Luontoportin mukaan 40-70 cm korkeaksi. Tuo kuvan malva on minua suurin piirtein vyötäröön, siis jotain 100 cm luokkaa.

Leena K kirjoitti...

Antti, muutaman kerran olen aloitellut yrttiteen ainesten keräilyä, mutta kyllä se on jäänyt aina muiden hommien jalkoihin. Pitääkin ottaa muutama terälehti kuivumaan ja testata.

Henriette Kress mainitsee malvan juuret, lehdet ja kukat yrttiteen raaka-aineina http://www.henriettesherbal.com/files/articles/book_sample_kayt-laak.pdf

Auliisa kirjoitti...

Olen blogisi vakiseuraaja. Mielenkiinnolla seuraan havaintojasi ja työskentelyäsi kauniissa puutarhassasi. Kiitos, kun jaksat blogailla. Kuvassa oleva malva näyttää kovasti ruusumalvalta. Kun mainitsit vielä korkeudenkin, niin uskalsin laittaa arveluni ihan tänne kommenttilaatikkoon. Itselläni on ollut myskimalvaa pitkään ja viime keväänä hankin ruusumalvankin. Korkeudessa, lehdissä ja myös kukan terälehdissä on pieniä eroja. Kasvit muistuttavat kovasti toisiaan, mutta kauniita molemmat.

Leena K kirjoitti...

Auliisa, blogi on myös joukkoälyä! Täytyy ottaa vertailuun ruusumalva ja myskimalva. En enää edes muista, mistä kasvi puutarhaani päätyi. Saattoi olla äitini pihasta ja nimi siten vähän arvailua. Ihanan sitkeä kukkija joka tapauksessa.