sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Pippurinen napolilainen basilika kesän yllättäjä

Kämmeneni kokoiset lehdet, basilikaksi nopea itäminen ja rehevä kasvu. Siinä kesän yllättäjän ominaisuuksia.

Kylvin napolilaisen basilikan Pepe di SPERLINGin siemenet maaliskuun lopulla. Ne löytyivät paikallisesta puutarhamyymälästä ja ovat saksalaisen Sperlin tuotteita. Satoa on kerätty jo pitkälti toista kuukautta.

Tulitikkulaatikko jäi toiseksi kokovertailussa.

Sperli luonnehtii basilikaa pippuriseksi. Sen maussa onkin enemmän terävyyttä kuin tavanomaisissa lajikkeissa. Muutamasta latvuksesta saa maukkaan kerta-annoksen pestokastikkeeseen.

Basilikat viihtyvät tomattien kaverina.


Ensi vuonna taidan täyttää kasvihuoneen näillä ja tarjoilla pestoa joka välissä. Pesto on kätevä pakastaa pieniin minigrip-pusseihin.

Intiassa basilika on perinteisesti ollut lääke ummetukseen, ripuliin, vilustumiseen ja iho-ongelmiin.

Euroopassa basilikaa on Kauneus ja terveys -lehden yrttikoulun mukaan käytetty luontaisena masennuslääkkeenä, krapulan lievittäjänä, kärpästen karkottajana, hengityksen raikastajana ja seksielämän piristäjänä, mutta nykyisin sen arvostus rohdoskasvina perustuu lähinnä ruoansulatushäiriöitä lievittäviin ja ruoansulatusta edistäviin ominaisuuksiin.


4 kommenttia:

Johanna Rintanen kirjoitti...

Basilikasi vaikuttaa todelliselta herkulta. Ja omatekoinen pesto - njamskis =)

Saila kirjoitti...

Vau mikä jättilehti!

Leena K kirjoitti...

Se on niin hurmaava kasvi, että käyn vähän väliä kas ihuoneessa hipelöimässä sitä. Ja mikä aromi!

Sussi kirjoitti...

Näyttää kasvavan todella isoksi